6.3.1 Samenstelling van het vermogen
Tijdens de bespreking op kantoor dient door de behandelaar inzicht te worden verkregen in de omvang en samenstelling van het vermogen van beide echtgenoten. Hierbij zal hij aan de orde stellen dat er evenwicht in de financiële verhouding tussen de echtelieden dient te bestaan. Bepaalde vermogensbestanddelen, zoals ondernemingsvermogen moeten worden gewaardeerd. Dit dient door een onafhankelijke deskundige te gebeuren en niet door de adviseur van een van beide partijen. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan de vraag of er door de wijziging van de huwelijkse voorwaarden gevaar voor benadeling van schuldeisers bestaat. Voorts zal de behandelaar informeren naar waar het vermogen vandaan komt, bijvoorbeeld of er vermogen uit schenking of erfenissen afkomstig is en of daar uitsluitingsclausules aan verbonden zijn.
6.3.2 Inventarisatie geldende huwelijkse voorwaarden
Voordat gesproken en geadviseerd kan worden over de nieuwe huwelijkse voorwaarden, dient de inhoud van de huidige huwelijkse voorwaarden in kaart gebracht te worden. De inhoud kan volstrekt duidelijk zijn, maar het is ook mogelijk dat bepaalde passages voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn en dat tussen partijen beslissingen genomen moeten worden die bijvoorbeeld in een vaststellingsovereenkomst (art. 7:900 BW) vastgelegd moeten worden. Hetzelfde geldt voor eventuele gewijzigde (bijvoorbeeld fiscale) wetgeving: wat heeft dit voor consequenties voor de bestaande huwelijkse voorwaarden?
6.3.3 Redenen voor het invoeren of wijzigen van huwelijkse voorwaarden
Er zijn diverse redenen denkbaar waarom echtgenoten huwelijkse voorwaarden willen invoeren of wijzigen. Met het oog op een goede advisering is het van groot belang in kaart te brengen wat deze redenen precies zijn.